Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Σκέψεις για την παλιά Σαγιάδα

Το τελευταίο διάστημα η ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει την Σαγιάδα με την Παλιά Σαγιάδα όπως και κάποιες υποσχέσεις για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού ,όχι μονό έχουν καταστήσει την πρόσβαση προσιτή στον παλιό οικισμό αλλά ίσως γεννούν και κάποιες επιπλέον προσδοκίες σε ορισμένους για μελλοντική αξιοποίηση των ιδιοκτησιών τους. Έτσι κι αλλιώς τα έργα υποδομής αποτελούν σημαντικό κίνητρο για τέτοιου είδους σκέψεις καθώς τις κάνουν πιο εύκολα πραγματοποιήσιμες .

Εδώ όμως είναι το θέμα!! Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα οποιασδήποτε πρωτοβουλίας –ατομική πρωτοβουλία ιδιοκτητών-; Μέσα από ποιο πρίσμα θα υλοποιηθεί; Στον βωμό της λειτουργικότητας και του χαμηλού κόστους θα τα θυσιάσουμε όλα; Θα συντελέσουμε στην μετάσταση της ήδη υπάρχουσας κακογουστιάς και τσαπατσουλιάς; (Τσιμεντόλιθοι, μπετόν, τσίγκοι, ελενίτ, πλαστικά PVC, ασφαλτοστρώσεις και τόση άλλη σαβούρα;;)

Ίσως όχι!! Ίσως να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους μας να επαναπροσδιορίσουμε την αισθητική μας. Να διδαχθούμε από την καλαισθησία και την αρμονία του οικισμού της Παλιάς Σαγιάδας , στοιχεία που τόσο ξεκάθαρα διακρίνονται σε κάθε γωνιά του. Και ο ίδιος ο οικισμός να αποτελέσει τον οδηγό σε οποιαδήποτε αναγκαία ή επιθυμητή μας παρέμβαση, με απαραίτητη προϋπόθεση την αγάπη για τον τόπο και τον σεβασμό στην μνήμη!!

Θοδωρής Σκέντος

Δεν υπάρχουν σχόλια: